Het beroemdste brandweerkunstwerk

De reproductie van een schilderij van de Engelse schilder Charles Vigour hangt al jaren ingelijst in de vaste expositie op de eerste verdieping van het Brandweermuseum. De aandacht werd door een bezoeker van het brandweermuseum op het schilderij gevestigd.

Gloucestershire

Nader onderzoek stuurde in de richting van de Engelse schilder Charles Vigour die het schilderij maakte rond het jaar 1890, de afmeting is 195 x 134 centimeter en het bevindt zich nu in The Fire Service College Collection in het Engelse Moreton-in-Marsh in Gloucestershire. Het schilderij is nog niet zo lang geleden gebruikt als omslag van een Engels boek over de brandweer in de kunst: Firefighters in art and media, a pictorial history door ene John Walker. Het boek is een overzichtswerk van alle manieren waarop de brandbestrijding vanaf 1612 voorkomt in de kunst. De naam van het schilderij is Saved en het blijkt het bekendste schilderij van de kunstenaar te zijn én het beroemdste brandweerkunstwerk ter wereld. Er is veel gespeculeerd over het huis in de achtergrond van het schilderij. Men denkt dat het Winchester House is, een groot Victoriaans huis ten zuiden van de Theems in Londen, waar nu het London Fire Brigade Museum staat. Het huis is oorspronkelijk gebouwd voor kapitein E. M. Shaw, de commandant van de voorloper van de London Fire Brigade.

Kapitein Shaw

Aangenomen werd dat de brandweerman in ‘Saved’ kapitein Shaw was en het meisje in zijn armen zijn dochter. De feiten wijzen echter uit dat de ingang van Winchester House en het huis op het schilderij totaal anders zijn. Bovendien lijkt de brandweerman in niets op de jonge kapitein Shaw, terwijl ten tijde van het schilderij Shaw 62 of 63 jaar oud was. Ook was er niets bekend van een jonge dochter.

Het volledige verhaal achter het schilderij staat in de Havezate Kroniek, het kwartaalblad van de Rijssense Musea. Dit blad is te koop op het brandweermuseum en in de Rijssense boekhandels.