Antieke Slangenwagen

Deze bijzondere slangenwagen is een hele mooie aanvulling op de bestaande collectie. De wagen dateert uit begin vorige eeuw en heeft rond 1925 dienst gedaan bij de bedrijfsbrandweer van de Koninklijke Jutespinnerijen en Weverijen van Ter Horst in Rijssen.
De slangenwagen is grotendeels van hout gemaakt en verkeert in perfecte staat. Het voertuig is nog niet zo lang geleden grondig gerestaureerd. Ook de canvas slangen verkeren in goede conditie.

Ieder bedrijf van enige omvang had in de vorige eeuw zijn eigen bedrijfsbrandweer. De communicatiemogelijkheden en de snelheid van handelen waren destijds heel anders dan tegenwoordig. In geval van brand is het altijd zaak zo snel mogelijk met blusmiddelen ter plekke te zijn.
Om die reden beschikte Ter Horst over een eigen bedrijfsbrandweer, maar ook de PTT en ‘Koninklijke textielfabrieken Nijverdal-ten Cate’ hadden allemaal hun eigen bedrijfsbrandweer, zodat brandhaarden direct konden worden bestreden.

De antieke slangenwagen vertelt niet alleen iets over de brandweerhistorie, maar ook over de geschiedenis van de stad Rijssen die gevormd is door de grote plek die de jute-industrie altijd heeft ingenomen. De slangenwagen werd niet alleen gebruikt om slangen aan op te hangen, maar ook werd er allerhande kleinmateriaal op vervoerd op weg naar de brandhaarden.